Har du sommetider tænkt over, hvor vigtigt det er SEO optimere billederne på dit website eller din webshop?

Svaret er, at det er MEGET vigtigt for dine placeringer i søgemaskinerne – og Google i særdeleshed. Når du optimerer billederne på dine landingssider, så hjælper du nemlig Google til at forstå, hvad de handler om.

Og hvis billederne “handler om” det, som teksten på landingssiden handler om, ja så understøtter de jo indholdet. Og det gør så din landingsside til et meget bedre (søge)resultat for Google at vise brugerne, når de søger.

Universal Search GoogleBillederne kan med andre ord hjælpe med at underbygge indholdet af dit website og din markedsføring. Hvis de er optimeret korrekt.

Som det kendte ordsprog siger ”et billede siger mere end tusind ord”. Det gør nødvendigvis ikke din artikel lige så tiltrækkende for Google, men din illustration kan krydre 1.000 “kedelige” ord og gøre din artikel eller fortælling mere tiltrækkende for brugerne.

Vi anbefaler derfor, at du indsætter og søgemaskineoptimerer billeder på dit website – og gerne på hver side, så både dit website og dit indhold bliver mere tiltalende. Både for brugerne og for Google.

På vores SEO kursus (1-dags og 3-dages) kommer vi også i dybden med optimering af billeder.

Tip → Gode steder at købe billeder er PhotoDune og iStock

Dine billeder kan blive vist i Google Universal Search. Google Universal Search ”blander” resultater fra ”egne” søgemaskiner som ’Google Images’ eller ’Google News’ i SERP (Search Engine Results Page).

Du kan se et eksempel på Google Images i videoen nedenfor:

Der er dog det ved det, at søgemaskiner kun kan læse tekst, og derfor er du nødt til at optimere dine billeder, så de bliver søgemaskineoptimeret og forståelige for Google.


Har billedets størrelse indflydelse?

Ja, billedets størrelse har i høj grad indflydelse på dit website. Du skal gøre dit billede så lille som muligt, hvad angår filstørrelse.

Dit billede bør maks fylde 100 KB grundet dit websites pagespeed.

Tip → Hvis du har et billede i formatet 1.000 x 600 pixels, men kun skal bruge det i 200 x 120 pixels på hjemmesiden, kan du med fordel beskære det til den aktuelle størrelse, INDEN du uploader og indsætter det på dit website for at spare plads.

Udover filstørrelse har filformatet også noget at sige, når det kommer til dine billeders størrelse. Hvis dine billeder eksempelvis vises i PNG, kan du med fordel ændre dem til JPG, da dette format fylder meget mindre.

En af grundene til at billedets størrelse har stor indflydelse på dit website, er for brugeroplevelsen og SEO. Hvis dit billede er stort og fylder meget, vil det påvirke dit websites loadhastighed. Jo hurtigere dit website er, og jo hurtigere dine billeder fremvises, jo større brugertilfredshed vil du opleve.

Tip → Der findes flere gratis værktøjer, hvor du kan komprimere dine billeder. Et af dem er TinyPNG.com. Når du kommer ind på siden, uploader du det billede, du vil komprimere. I eksemplet nedenfor har vi komprimeret et billede med 78% ved at indsætte og uploade det her, og derefter downloade det igen.

TinyPNG eksempel

Herunder ser du et eksempel på det samme billede, der har været uploadet på siden tinyPNG.com.

Før:

astronaut

Efter:

astronaut efter billede

Måske du kan se en forskel? Det kan vi i hvert fald ikke. Så det skader ikke dine billeders kvalitet, det gør kun din hjemmesides loadtid hurtigere.

Mobiloptimering

Sørg også for at dine billeder er optimeret til mobilvisninger, så brugere der tilgår dit website fra mobil ikke bliver bombarderet med billeder i gigantiske størrelser.


JEPG

Mest anvendte filformater

JPEG (Joint Photographic Experts Group) er det mest almindelige og anvendte billedformat. Dog kan billeder i dette format godt have en lidt dårlig kvalitet, afhængigt af dine indstillinger, da det anvender langsom/dårlig datakomprimering.

JPEG understøtter heller ikke gennemsigtige baggrunde som de nedenstående to formater, GIF og PNG.

Fordelen ved at anvende dette format er, at det holder dine filstørrelser små, og at det næsten understøttes overalt. Dette format vil derfor ikke påvirke din pagespeed i en negativ retning, og er derfor det mest anbefalede filformat at anvende, når det er muligt.

GIF

GIF (Graphics Interchange Format) er et bitmap billedformat, der bruges til simpel kunst og animationer.

Formatet understøttes kun af 256 farver, og anbefales derfor ikke til fotografier eller fotorealistiske billeder.

Dog gør den lille filstørrelse og understøttelsen af gennemsigtige baggrunde den ideel til firmalogoer og forskellige sider på hjemmesider.

PNG

PNG (Portable Network Graphics) er det moderne alternativ til GIF og JPEG.

PNG understøtter gennemsigtighed og har et bredt farveområde. Det betyder dog også, at filstørrelserne kan være lidt større end ved GIF og JPEG.

 

Fordelen ved alle tre formater er, at du kan “gemme” en kort tekstbeskrivelse af billedets indhold for at hjælpe søgemaskinerne til at kategorisere dine billeder. Det kommer vi mere ind på i afsnittet “Hvordan hænger billedoptimering sammen med SEO”.


Hvilket billede skal jeg bruge?

Frem for alt skal dine billeder være relevante for dit indhold. Derudover er det bedst, hvis du har mulighed for at tilføje dine egne billeder.

Med egne og personlige billeder sikrer du for det første, at billederne passer til dit indhold. Og for det andet så skaber det også en anden troværdighed for dit website og interaktionen med dine brugere.

Kan det ikke lade sig gøre med egne billeder, findes der sider, hvor du enten kan købe eller finde billeder gratis.

Tip → Hent gratis billeder hos Pixabay.com eller FreeImages.com

Stock photos eller stock billeder er billeder, der er lagret i skyen, som du til enhver tid kan hente ned og anvende.

Du skal sikre dig, at de billeder du finder er ”royalty free”, altså til fri afbenyttelse, uden at skulle henvise til fotoets kilde. Er billedet ikke det, er det vigtigt, at du angiver kilden ud for dit foto, da du ellers kan komme på kant med loven om ophavsret.

Pixabay

Det vigtigste er, at du tilføjer et billede til dit indhold, fordi det er relevant og brugbart i artiklen. Hvis det blot er for at fylde, eller fordi du har hørt, at det er godt i forhold til SEO – så er det bedre at lade være.

Tip → Bruger du et offentlig tilgængeligt billede fra nettet så ændre farven eller spejlvend det, for at gøre det mere unikt til netop din side.

raket  redigeret billede


Er billedoptimering vigtigt?

megafonTænk over hvordan du ser på andres websites. Hvad er det første, der falder i dine øjne?

Uanset om det er vores hensigt eller ej, kan vi ikke lade vær med at scanne et website og danne os et indtryk, når vi lander på en side.

De ting, der på siden er fremhævet, vil i de fleste henseender være dem, der i første omgang fanger vores opmærksomhed. Herunder overskrifter, STORE bogstaver, fed/fremhævet tekst, punktlister, grafik, billedtekster, underoverskrifter og indholdsfortegnelser.

hjerneVidste du, at 90% af den information vi sender til vores hjerne er visuel? Hjernen behandler det visuelle 60.000 gange hurtigere end tekst. Og studier har vist, at 40% af mennesker reagerer bedre på billeder end almindelig tekst.

Brugerne bliver fanget af det visuelle på dit website. Dét, der skiller sig ud fra almindelig tekst. Derfor er billeder på dit website vigtigt og kan have stor indflydelse på din bounce rate (afvisningsprocent).

Tip → Hvis det giver mening for dit indhold og billede, kan du med fordel tilføje billedtekst. Det vil sige, at du tilføjer tekst som en del af billedet, fx i Adobe Photoshop. Du skal blot være opmærksom på, at denne tekst kan Google eller andre søgemaskiner ikke læse, så det er udelukkende for brugeroplevelsen.


Hvordan hænger billedoptimering sammen med SEO?

Når du har fundet de rette billeder til din side, uanset om det er illustrationer, diagrammer eller fotos, skal du optimere billederne til søgemaskinerne. Her er der tale om on-page SEO.

Hav

Bonus → Du kan skrive et hav af salgstaler for din virksomhed, men det er det vi ser, vi husker

Søgemaskinerne er glade for billeder på websites, men de kan kun læse tekst. Derfor er det vigtigt, at dine billeder er optimeret med det rigtige filnavn og ALT tekster. På en måde, kan du se dine billeder på dit website som dit ”visuelle indhold”.

Tip → Dit billede bliver taget bedre imod hos søgemaskinerne, hvis dét tekst, der er omkring billedet relaterer sig til det søgeord, som du har optimeret dit billede med

hundehvalpNår det kommer til billedets navn, er det med andre ord billedets filnavn. Allerede her skal du tænke ind, hvornår billedet skal bruges og i hvilken kontekst. Så kan navnet henvende sig til det indhold, der skal være omkring.

Er du derfor i gang med et blogindlæg omkring hundehvalpe, vil det give god mening, at du kalder dit billede for ”hundehvalp.jpg”, og ikke ”DSC8945.jpg.

Du skal uden at kigge på billedet, men ud fra navnet, kunne regne ud, hvad billedet viser.

Eksempel på simpel HTML for et billede ser således ud:

<img src=”http//:eksempel.dk/uploads/hundehvalp.jpg”>

 

En anden væsentlig ting, når du skal optimere dit billede til søgemaskinerne er alt-tekst. Hvad er alt-tekst? Altteksten (eller alt-tags) tilføjes til dit billede, så der er en beskrivende tekst, hvis dit billede af en ukendt årsag ikke vises på dit website.

Med andre ord: I situationer, hvor billedet ikke er tilgængeligt for læseren, måske fordi de har slået billeder fra i deres webbrowser eller bruger en skærmlæser på grund af synsforstyrrelser. Så vil den alternative tekst sikre, at ingen oplysninger eller funktionalitet går tabt”.

Når du skriver dine alt-tekster, er det en fordel, at de – ligesom billedets navn – indeholder søgeord for den pågældende side og samtidig er noget, der er på billedet og den tekst, der er omkring.

Eksempel med alt-tekst:

<img src=”http//:eksempel.dk/uploads/billedoptimering.jpg” alt=”labrador hundehvalp i haven”>

 

Bonus → Når du uploader dit billede i CMS-systemer som fx WordPress, vil du blive spurgt om titeltekst. Her kan du vælge at indsætte en tekst, der siger noget om stemningen på billedet. Det har ikke nogen indflydelse på noget andet end en ekstra ”service” for læseren. Indsæt det kun, hvis det har relevans for indholdet.Facebook eksempel

Hvis du vil dele en side fra dit website på de sociale medier, eksempelvis Facebook, skal du sikre dig, at du har indsat dit billede korrekt i <head>.

Eksempel:

<meta property=”og:image”content=”http:mindrocket.dk/AdWords-kursus.jpg”/>

 

Udover at du selv kan dele dit website på de sociale medier og du sørger for, at der kommer et billede med som ovenstående eksempel. Så kan du også gøre det let for dine brugere at dele dine billeder.

Sociale medier ikonerDu kan for eksempel indsætte Facebook, Twitter eller Pinterest ikoner, der automatisk er omkring dit billede. Det gør det let for dine besøgende at dele dine billeder. Det her giver selvfølgelig mest mening, hvis det er dine egne billeder.

Føler du dig stadig ikke helt sikker på, hvordan du bør optimere dine billeder til søgemaskinerne bedst muligt? Så kan du finde inspiration hos Google.Google

 

Læs mere om, hvordan du ellers kan optimere dit website i blogindlæggene “Hvad er et Title Tag” og “Hvad er Meta Description“.